Yılın Ahisi, Kalfası ve Çırağı Ödülleri

Ahilik Haftası Kutlamaları Ödül Yönergesi kapsamında  “Türkiye’de Yılın Ahisi veya Ahileri Ödülü”, “Türkiye’de Yılın Kalfası veya Kalfaları Ödülü”, “Türkiye’de Yılın Çırağı veya Çırakları Ödülü”, “Ahilik Hizmet Ödülü”, “Ahilik Onur Ödülü”, “İlin Ahisi Ödülü”, “İlin Kalfası Ödülü” ve “İlin Çırağı Ödülü” olmak üzere 8 kategoride verilir.

Ödül verilecek kişilerin tespitinde Kurul ve Komitelerce; Ahilik Kültürü ve felsefesinin temelleri arasında yer alan; toplumsal ve ticari ilişkilerdeki dürüstlük, güvenilirlik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkeleri esas alınır.

Her ilde Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği; “İlin Çırağı” ve “İlin Kalfası” adayı olarak belirlediği 3 kalfa ve 3 çırak ile “İlin Ahisi” adayı en az 3 esnaf ve sanatkârı Haziran ayı sonuna kadar belirleyerek Komiteye bildirir. Komite adaylar arasından Temmuz ayı sonuna kadar “İlin Ahisi”ni, “İlin Kalfası”nı, “İlin Çırağı”nı seçer ve seçilen “İlin Ahisi”, “İlin Kalfası” ve “İlin Çırağı” ile ilgili seçilme kriterlerine ait dokümanları, Kurula gönderir. Kutlamaların merkezi olan Kırşehir’de yapılacak törenlerde “Türkiye’de Yılın Ahisi veya Ahileri” ödülünü alacak esnaf ve sanatkârı veya esnaf ve sanatkârları, “Türkiye’de Yılın Kalfası veya Kalfaları” ile “Türkiye’de Yılın Çırağı veya Çırakları” ödüllerini alacak kişi veya kişileri Kurul, Ağustos ayı sonuna kadar seçer. Aynı süre sonuna kadar Kurulca; “Ahilik Hizmet Ödülü” ve “Ahilik Onur Ödülü” alacaklar da belirlenir.

 
Önceki yıllara ilişkin verilen ödül bilgileri için tıklayınız.