35. Ahilik Haftası Kutlamaları Resmi Töreni Kırşehir'de Gerçekleştirildi

35. Ahilik Haftası Kutlamaları, 12-18 Eylül 2022 tarihleri arasında Kırşehir Merkez olmak üzere 81 ilimizde gerçekleştirilmiştir.


Kırşehir merkezdeki kutlamalar, 12.09.2022 Pazartesi günü düzenlenen açılış töreni ile başlamıştır. Hafta boyunca halkın yoğun katılımıyla devam eden etkinliklerin, 17.09.2022 tarihinde yapılan resmi kutlama törenine T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat BİLGİN’in yanı sıra, T.C. Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sayın Sezai UÇARMAK, Milletvekilleri, Kırşehir Valisi, Kaymakamlar, Belediye Başkanları, Siyasi Parti İl Başkanları, İl Müdürleri, Sivil Toplum Kuruluş Temsilcileri, Federasyon Başkanları, Birlik Başkanları ve çeşitli Oda Başkanları ile çok sayıda vatandaş katılmıştır.

Kutlama haftası boyunca her gün binlerce vatandaşımıza Ahi pilavı, Ahi helvası ve Şerbet ikram edilmiştir. İl merkezinde ilçe günleri etkinlikleri düzenlenmiş ve halkın yoğun ilgisiyle karşılaşmıştır.

Ahilik kültür ve felsefesini gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla çocuklara ve gençlere yönelik birçok etkinlik düzenlenmiştir. Bu kapsamda; Geleneksel Okçuluk Turnuvası ve Kabza Töreni, Ahilik Futbol Turnuvası ile Satranç Turnuvası düzenlenmiştir. Müsabakalarda dereceye girenlere ödüller verilmiş, etkinliklere katılanlara ise Ahilik temalı materyaller dağıtılmıştır.

Ahilik Haftası Kutlamaları kapsamında Ahiliğin bilimsel ve kültürel yönleri de ele alınmıştır. Etkinlik haftasında; Ahilik konulu Tiyatro Sunumu, Ahilik konulu Konferans, Edebiyat Söyleşisi ve Şiir Dinletisi de düzenlenmiştir.
Kutlamalar kapsamında ayrıca, Ahiliğin tanıtımına yönelik olarak;

  • Ahiler Zanaat Çarşısı açılışı ile Geleneksel Kitap Fuarının açılması,
  • İç Anadolu Kadın Kooperatifleri Buluşması ve Stant açılışı, Yeşil Beyaz Kadın Kooperatifi Deri İşi Sergisi, Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü Bakır ve Deri İşi Sergisi,
  • Genç Ahiler Yöresel Sanat Sergisi ile TÜRKSOY Kültür Başkentleri Sergisinin açılması,
  • Konserler, Yöresel Yemekler Yarışması, Esnaf Gecesi, Helebiş Gecesi, Genç Ahiler Fidanı Dikimi, Ahi Evran-ı Veli – Hacı Bektaş-ı Veli buluşması, Şed Kuşatma Tiyatral Gösterisi vb. etkinliklerin yapılması,
  • Resmi Tören Programı düzenlenmesi,
  • Yılın Ahisine, Yılın Kalfasına ve Yılın Çırağına ödüllerinin verilmesi,
  • Çeşitli materyallerin dağıtılması, (şapka, puzzle, kalemlik, Ahilik öğütleri, kitap, satranç takımı vb.)

gibi zengin içerikli çeşitli etkinlikler de yapılmıştır.