Gazi Üniversitesi İş Birliğinde Etik ve Ahilik Felsefesi Işığında Ticari Ahlak Eğitimi Gerçekleştirildi.

Bakanlığımız ile Gazi Üniversitesi iş birliğinde, “Etik ve Ahilik Felsefesi Işığında Ticari Ahlak” adlı eğitim geniş bir katılım ile düzenlendi.
 
29 Mayıs 2024 tarihinde Gazi Üniversitesi’nde yapılan etkinliğe, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut SELVİ, Sosyal İşler ve Toplumsal Katkı Koordinatörü Prof. Dr. Selami CANDAN, Ticaret Bakanlığı temsilcileri, dekanlar, birim müdürleri, daire başkanları, akademisyenler, öğrenciler ve diğer konuklar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut SELVİ yaptı. Ahi Evran’ın aslen dericilik mesleğini ifa ettiğini söyleyen Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut SELVİ, “Ahi Evran, 1171 yılında Azerbaycan’ın Hoy şehrinde doğmuş, dönemin önemli âlimleri tarafından yetiştirilmiş ve Anadolu'ya gelmiş mutasavvıf bir şahsiyettir. Geniş bir vizyon ve misyon odağıyla Anadolu şehirlerini adım adım dolaşmış ve zamanla çevresindeki esnafı örgütleyerek Anadolu topraklarında İslamiyet’in genişleyerek Türkleşmesi yönünde önemli katkı sağlamıştır” dedi.

Açılış konuşmasının ardından Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğünü temsilen Sevgi BAYDAR AKGÜN tarafından, “Etik ve Ahilik Felsefesi Işığında Ticari Ahlak” konulu sunum yapıldı. Hiçbir yağmur tanesinin kendisini selden sorumlu tutmadığını belirterek, Ahilik kültürü ve Ahi Evran felsefesinin yanı sıra ticaret hayatındaki etik konularına işaret etti.

25 Mayıs Dünya Etik Günü ve haftasının da Gazi Üniversitesi’nde düzenlenen eğitime denk gelmesinin, etik farkındalık açısından önemine değinen Sevgi BAYDAR AKGÜN, geleceğin inşasında emaneti bizlerden teslim alacak nesillerin Ülkemize yeni ufuklar açarken, tohum olan beşer çekirdeğinden huzuru temsil eden Hazreti İnsan’a dönüşümün heyecanı ve inancını ile büyük bir sorumluluk taşıdıkları vurgusunu yaparak, günümüz dünyasında marka ve itibar sahibi olmanın, basiretli bir tüccar olmayı gerektirdiğine, ticaret ahlakının ise tüccara, ticaretin her alanında özen yükümlülüğünü de beraberinde getirdiğine dikkat çekti.

Temeli 13. yüzyılda Ahi Evran-ı Veli tarafından Anadolu’da atılan Ahilik Teşkilatı’nın, fütüvveti de aşacak şekilde daha kapsayıcı ve kuşatıcı bir anlayış ve örgütlenme modeli olduğunun altını çizerek, kültürel bu mirasın geleceğe aktarılmasının, yaşatılmasının, ülkemiz ve Dünya barışının tesisine de ışık tutacağını, sevgi ve merhamet temelli bu çalışmaların etik farkındalığı da artıracağına dikkat çeken Sevgi BAYDAR AKGÜN, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere ayrı ayrı teşekkür ederek sunumunu tamamladı.

Program, soru ve cevap bölümünün ardından toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.