2021 - Yılın Ahisi, Kalfası ve Çırağı

Behzat BÖKE - Marangoz, Ali KORKMAZ (Kalfa) Bilgisayarlı Makine İmalatı (Tornacı), Yaprak MARAL (Çırak) Dekoratif El Sanatları
YILIN AHİSİ

Behzat BÖKE - Marangoz (Ahşap Oymacılığı)


1960 İskenderun doğumludur. Meslek hayatına 8 yaşında iken çırak olarak başlamış ve askere gidene kadar devam etmiştir. Askerlik dönüşü 2004 yılında kendi adına işyerini açmış olup, halen faaliyetine devam etmektedir. İşletmesinde insan, hayvan figürlerini soyut çalışmalar dışında Arapça yazılı heykel, rölyef, portre cami içi minber, mihrap, kürsü ve Selçuklu dönemine ait eserler yapmaktadır. Devlet Sanatçısı unvanına da sahiptir. Türkiye’de 4 ödül almıştır. Bodrum, Ankara, Antalya ve İskenderun’da sergiler açmıştır. İzmir, Isparta, İsveç, Almanya, Amerika, Azerbaycan ve Suudi Arabistan’da çeşitli çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca Cumhurbaşkanlığının bazı mobilyalarını da yapmıştır. Behzat BÖKE meslek hayatında esnaf ve sanatkârlara örnek olmasının yanı sıra çevresinde dürüst, güvenilir, meslek ahlakına saygılı, hak ve hukuka riayet eden, şefkatli, cömert, saygılı ve güler yüzlü bir esnaf olarak tanınmaktadır.

 

 


 

YILIN KALFASI


Ali KORKMAZ - Bilgisayarlı Makine İmalatı (Tornacı)
2003 Antalya doğumludur. Meslekte çalışmaya 2017 yılında çırak olarak başlamış olup, halen Kalfa olarak çalışmaya devam etmektedir. Yapmış olduğu mesleğine ilişkin olarak Antalya Muratpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Makine Teknolojisi Meslek Alanının Bilgisayarlı Makine İmalatı Meslek Dalından 2020 yılında Kalfalık belgesini almış olup, halen aynı okulda eğitimine devam etmektedir. Ali KORKMAZ çevresinde dürüst, güler yüzlü, güvenilir, iş ve meslek ahlakına saygılı, kendi mesleğine değer katmak için özverili çalışmalar yapan bir kişi olarak bilinmektedir.
 

 


 

YILIN ÇIRAĞI


Yaprak MARAL - Dekoratif El Sanatları (Kazaziye Örücülüğü)
 
2006 doğumlu olan Yaprak MARAL, Trabzon’un coğrafi işaretli el sanatlarından biri olan ve saf gümüş tellerden örgü teknikleri kullanılarak yapılan Kazaziye’yi ilk önce evde örücülük yapan annesinden öğrenmiştir. Daha sonra Kazaziye ustasının yanında da çırak olarak çalışmaya başlamıştır. Aynı zamanda, Ortahisar Mesleki Eğitim Merkezinin El Sanatları Teknolojisi Meslek Alanının Dekoratif El Sanatları Meslek Dalına kaydını yaptırarak eğitimini almaya başlamıştır. Çırak olarak çalıştığı işletmede Kazaziye tekniğiyle gümüş tespih, bileklik, kolye vb. çeşitli ürünlerin imalatını yapmaktadır. Yaprak MARAL çevresinde dürüst, güvenilir, iş ve mesleği öğrenmeye hevesli ve gayretli bir kişiliğe sahip olmasıyla tanınmaktadır.