2023 - Yılın Ahisi, Kalfası ve Çırağı

Ferhat Murat BAYKALI - Levent ÇAKMAK - Emre GÜLŞEN
YILIN AHİSİ

Ferhat Murat BAYKALI - Mobilya İmalatı
1978 doğumludur. Baba mesleği olan marangozlukla küçük yaşlarda tanışmıştır. 1996 yılında babasının vefatından sonra abisi ile birlikte ahşap işleri atölyesinde çalışmaya başlamıştır. Abisinin 2 yıl sonra ayrılması üzerine mesleğini tek başıma devam ettirmiştir. Marangozluk mesleğinin yanında ayrıca, ağaç işleme sanatı ve nakkaşlık da öğrenerek cami içi minber, mihrap, kürsü, Osmanlı ve Selçuklu oymalı mobilya ve Kündekari sanatında da çeşitli eserler yapmıştır. Yapmış olduğu eserlerden bazıları; Bosna Hersek’te açılışını Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN' ın yaptığı, otel haline getirilen Sarajevo Hamamının tüm ahşap işleri, Libya’da başbakanlık villa dekorasyonu, Avusturya’da bir caminin tüm iç dekorasyon işleri, Almanya’da cami dekorasyonu, Azerbaycan’da hamam dekorasyonu, Türkmenistan’da halı mağazası dekoru vb. Yurtiçi ve yurtdışında birçok fuara da katılmıştır. Dekorasyonun yanı sıra Kastamonu, Safranbolu, Sivas, Çorum, Nevşehir gibi tarihi yapıların yoğun olduğu şehirlerde birçok restorasyon ve Osmanlı Ahşap Sanatı eserleri yapmıştır. Ayrıca, Vakıflar Bölge Müdürlüğünün isteği doğrultusunda 500 yıllık Yakupağa Külliyesinin yine aynı yaştaki imaret giriş kapısının yeniden yapılmasını da sağlamıştır. Diğer yandan, Bilkent Üniversitesinin Yıldız Sarayı’ndaki ahşap eserlerinin tekrar imitasyonunun yapılarak günümüze kazandırılması projesinde yer alıp bazı ahşap parçaların yapımını üstlenmiştir. Ferhat Murat BAYKALI meslek hayatında, esnaf ve sanatkârlara örnek olmasının yanı sıra çevresinde dürüst, güvenilir, meslek ahlakına saygılı, hak ve hukuka riayet eden, şefkatli, cömert, saygılı ve güler yüzlü bir esnaf olarak tanınmaktadır.



 

YILIN KALFASI


Levent ÇAKMAK - Et ve Et Ürünleri İşleme


2005 doğumludur. Meslekte çalışmaya Ortaokulu bitirdikten sonra başlamıştır. Çanakkale Bayramiç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Et ve Et Ürünleri İşleme Meslek Dalından 2022 yılında kalfalık belgesini almıştır. Halen aynı okulda ustalık eğitimine de devam etmektedir. Levent ÇAKMAK çevresinde dürüst, güler yüzlü, güvenilir, iş ve meslek ahlakına saygılı, kendi mesleğine değer katmak için özverili çalışmalar yapan bir kişi olarak bilinmektedir.




 

YILIN ÇIRAĞI


Emre GÜLŞEN - Hazır Giyim Model Makineciliği
 

2005 doğumludur. Isparta Mesleki Eğitim Merkezinin Moda Tasarım Teknolojileri Meslek Alanının Hazır Giyim Model Makineciliği Meslek Dalında eğitimine devam etmektedir. Aynı zamanda, meslekle ilgili bir işletmede de çırak olarak çalışmaktadır.  Emre GÜLŞEN çevresinde dürüst, güvenilir, iş ve mesleği öğrenmeye hevesli ve gayretli bir kişiliğe sahip olmasıyla tanınmaktadır.